IT-Ord-L

L

lamer (engelska) nedsättande beteckning som ”riktiga” hackare använder om mindre kunniga personer, som försöker sig på dataintrång och datavandalism.
lan (local area network) lokalt nätverk. Ett datanätverk bestående av persondatorer i samma rum eller samma byggnad. De delar på gemensamma resurser som  databaser och skrivare. Lokala nätverk kommunicerar med andra lokala nätverk i samma organisation genom ett stamnät (backbone) och med Internet genom telenätet. Ett virtuellt lokalt nätverk beter sig för användaren som ett lokalt nätverk, men användaren kan jobba hemma eller sitta på ett hotellrum och vara ansluten via telenätet.
lansera uttjatat, byt mot annat verb ibland, dock inte mot annonsera
Latin-1 teckenkod som är dubbelt så stor som ASCII och ett superset till ASCII, d.v.s. den rymmer alla ASCII-tecken och dessutom (nästan) alla bokstäver med accenter och liknande som används i västeuropeiska språk. Latin-1 är en internationell standard och kallas i MIME för ISO-8859-1. Den används i Microsoft Windows och på många UNIX-datorer.
LDAP (lightweight directory access protocol)
Linux linux är ett UNIX-liknande operativsystem som fungerar på en mängd olika datorer. Linux släpptes första gången 1991 av Linus Torvalds på Helsingfors Universitet. Sedan dess har det växt enormt i popularitet och programmerare runt om i världen har uppskattat hans arbete med att bygga ett gratis operativsystem med s.k. ”open source”.
Listor med hjälp av listor kan man göra snygga uppställningar och uppräkningar på sina webbsidor.
Listserver program som sköter hanteringen av e-postlistor. Det är till listservern man skriver för att teckna sig (prenumerera) på en lista.
Logga in att ansluta sig till en dator genom att uppge användarnamn och ev. lösenord.
Logoff (utloggning) processen när användaren kopplar ner sig eller lämnar datorsystemet.
Logon (inloggning) processen när användaren kopplar in sig i datorsystemet.
Lynx textbaserad WWW-läsare.
Länkar se hypertext.